Endo hero
Endodontie

ENDODONTIE

Tijdens een endodontische behandeling ( = wortelkanaalbehandeling ) wordt de ontstoken tandzenuw verwijderd en de ruimte gekuist. Een tandzenuw kan ontsteken, en in een gevorderd stadium afsterven, omwille van een aantal redenen. Hierbij is een uitgebreide cariës één van de meest voorkomende. Wanneer de tandzenuw ontsteekt of afsterft, ontstaat er een ontsteking aan de wortelpunt in het kaakbot. Dit zal enkel genezen wanneer de ontstoken of afgestorven zenuw uit de tand wordt gehaald, en de ruimte wordt gereinigd. Dit doen we mechanisch met instrumenten in de tand zelf, maar ook chemisch met spoelmiddelen die de tand ontsmetten.

Tijdens de behandeling wordt de tand afgezonderd met behulp van een rubberdam’. Dit is een rubberen lapje dat over de mond en de tand komt, waardoor het speeksel, tong, en de wang worden weggehouden. Dit laat ons toe in een zo proper mogelijke omgeving te kunnen werken.

De opening die tijdens de behandeling langs de bovenkant van de tand naar de zenuwkamer wordt gemaakt, wordt op het einde terug afgedicht met een definitieve composietvulling.

Na een endodontische behandeling kan er meestal enkele dagen nalast verwacht worden, maar dit wordt samen met de tandarts overlopen na de behandeling.

Go to external page: Maak een afspraak

CLINICAL CASE

Molaar / kies

Tand 26 heeft een grote cariës waardoor de zenuw ontstoken en vervolgens afgestorven is. De tand zal een wortelkanaalbehandeling krijgen. Dit gebeurt zorgvuldig onder microscoop.

Endo 1 2 1
Empty
Empty
Empty

Onder goede isolatie (rubberdam) worden de kanaaltjes met fijne vijltjes verbreed. Er wordt meermaals gespoeld om te ontsmetten. Tot slot worden de wortels hermetisch opgevuld tot aan de wortelpunt en wordt de tand terug afgesloten.

Endo illustratie

De patiënt komt verder op controle om de genezing op te volgen. Indien nodig wordt de tand verstevigd met een glasvezelstift. Eventueel moet de tand ingepakt worden met een kroon.

Slide 16 9 1
Slide 16 9 1 1
PRAKTIJK Tandartspraktijk Icarus
Albrecht Dürerstraat33/ A
2050Antwerpen
(Linkeroever)
WACHTDIENST

In het weekend en op wettelijke feestdagen kan u terecht tussen 9.00 u en 18.00 u op het betalend nummer: 0903 39 969 van de Algemene Wachtdienst Antwerpen. Oproep 1,50 euro per minuut.